Andai ini Ramadhanku yang terakhir…

Andai ini Ramadhanku yang terakhir

Hari raya bakal menjelang tiba. Ramadhan pula bakal meninggalkan. Sudah lumrah alam sebegitu, silih berganti, umpama malam diganti siang, siang berganti malam.

Aku berteleku di hamparan sejadah. Merenung jauh ke putaran masa yang telah berlalu. Sudah berapa kali kelibat Ramadhan ini telah kusambut sepanjang nafasku terhembus, nadiku berdenyut? Setiap kali menghitung itu, aku rasakan bahawa aku sudah terlalu banyak diberikan peluang. Ya, peluang untuk berubah. Peluang untuk menambah jasa bakti kepadaMu Ya Allah, selayaknya sebagai seorang khalifah.

Gerimis pagi mulai turun. Menemani bacaan merdu suara Syeikh Sudais  melantunkan bacaan al-Quran dari masjid berdekatan dalam hening subuh 25 Ramadhan…

Usiaku sudah tidak lagi muda. Sudah 37 tahun!. Secara mudahnya, sudah lebih 37 kali Ramadhan itu menjengukku, menyapaku dengan mesra, membawa bersama promosi pahala dari Tuhan Rabbul Jalil yang tiada tandingannya.

Namun, apakah aku betul-betul menyambut sapaan Ramadhan itu selayaknya? Persis sang suami menyambut mesra sapaan sang isteri selepas sekian lama tidak berjumpa?. Tika ini, Ramadhan itu sudah mahu berlalu pergi, seperti juga Ramadhan-Ramadhan yang lepas. Aku tetap seperti itu, tidak jua berubah. Tetap sama seperti tahun-tahun yang lalu.

Esok lusa, hari raya pasti menjengah lagi. Begitulah selalunya. Saban tahun perkara yang sama berulang. Aku resah. Aku tidak boleh mendabik dada menyatakan tahun hadapan Ramadhan itu masih lagi menjadi milikku. Masih lagi punya ruang seperti saat dan tika ini untuk berteduh di bawah naungan barakah Ramadhan seperti tahun-tahun sebelumnya.

Aku perhatikan sekelilingku. Sudah ramai sahabat handai yang dijemput untuk menemuiNya. Satu persatu, silih berganti. Ada yang kemalangan, ada yang kerana masalah jantung, malah ada yang pergi tanpa sebarang petanda!. Aku pula nanti, bagaimana?

Aku tidak tahu bila pula giliranku akan tiba. Entah esok entah lusa. Umpama gugusan daun yang menanti masa untuk dipetik sang angin. Tiada jaminan daun itu akan utuh bertahan tatkala sang angin bertiup kencang! Tiada jaminan juga daun itu tidak dipetik oleh Izrail yang bertugas bila tiba saat dan serunya. Tiada jaminan. Lagikan daun muda boleh terbang jatuh ditiup angin yang berpuput, inikan pula daun yang sudah hampir separuh abad.

Aku tenggelam dalam keasyikanku sendiri. Dalam remang subuh yang bening itu, aku panjatkan satu munajat, penuh pengharapan:

Andai ini Ramadhanku yang terakhir, Ya Allah,                                                                     Terimalah taubatku,                                                                                                                    Walaupun kutahu,                                                                                                                            Dosaku itu umpama butiran pasir di tepian pantai,                                                                      Tidak terbilang dan terhitungkan.

Namun aku tetap yakin,                                                                                                         Engkau Tuhan yang Maha Mengampunkan,                                                                                  Pintu taubatMu tidak pernah jemu menghamparkan,                                                     Ampunan dosa yang tiada tepian.

Aku sedar aku insan,                                                                                                                          Punya kelemahan dan kekurangan,                                                                                          BerbandingMu Ya Allah,                                                                                                                   Tuhan sekelian alam.

Ya Allah,                                                                                                                                               Andai masih berbaki secebis rahmah dan hidayah buatku,                                                           Terimalah amal ibadahku,                                                                                                         Berkatilah perjalanan hidupku,                                                                                               Rahmatilah keluargaku,                                                                                                            Bimbinglah aku ke arah redhaMu,                                                                                              Usah Kau pandang aku dengan wajah murkaMu,                                                                           Justeru aku tidak mampu untuk menolak azabMu.

Biarlah syurgaMu itu menjadi noktah terakhir musafirku,                                                         Biarpun aku sedar aku tidak setaraf dengan penghuninya yang lain,                                          Aku tidak terbanding Ya Allah,                                                                                                       dengan para syuhadaMu di bumi Palestin,                                                                                     apatah lagi dengan barisan para sahabah yang utuh di medan perjuangan.

Aku tiada pilihan ketiga, Ya Allah,                                                                                            Andai tidak ke syurga,                                                                                                                     ke mana lagi tempatku Ya Allah,                                                                                                Justeru engkau hanya menciptakan dua pilihan itu..                                                                  Hanya dua pilihan itu..

Apa yang telah aku korbankan untukMu ya Allah..                                                        sedangkan selautan ikan di lautan, Engkau anugerahkan,                                                     seluas mata memandang rimbunan itu menjadi santapan,                                                           saban hari dan saat..                                                                                                                      Apa lagi yang Engkau tidak anugerahi Ya Allah…                                                               Kesemuanya sekali Engkau hamparkan,                                                                          Kesemuanya sekali..                                                                                                                   Sungguh hebat sifat Rahmaan Mu Ya Allah..

Walau sesak dadaku dimamah noda,                                                                                Dihambat urusan dunia yang tak kunjung padam,                                                                   Dikejar kepentingan peribadi yang membingitkan,                                                                        Tiada penghujungnya..                                                                                                                    Namun, keampunan dan rahmatmu,                                                                                              Terus kupohon dan kudambakan..

Ya Allah, andai ini Ramadhanku yang terakhir..                                                                     berkatilah kehidupanku..                                                                                                          matikanlah aku dalam husnulkhatimah….

Gerimis hujan semakin lebat sepertinya mengetahui rintihan jiwaku. Suara azan subuh sayup-sayup kedengaran memanggil-manggil pencari cinta Allah yang abadi…

Nukilan                                                                                                                                                 Ghazali Yusri                                                                                                                                      26 Ramadhan 1432H.                                                                                                                                                    Alam Damai, Cheras..

Advertisements
This entry was posted in pembersihan jiwa and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s